<< Ga terug naar alle projecten

Zijn woningen in de stad te duur en/of klein? Soms wel, soms niet. Alles hangt af van welke inrichting u voor ogen hebt.
Het schoolvoorbeeld van een ondergewaardeerde ruimte is de zolder. Die wordt vaak verwaarloosd of onbenut gelaten, terwijl dat volume onder het dak toch heel wat mogelijkheden biedt.
Per definitie is de zolder met zijn bijzondere volumetrie de hoogst gelegen ruimte in een gebouw. U ondervindt er dan ook minder lawaai en visuele hinder van het leven op de straat en de naburige tuinen. Het uitzicht kan er soms onverwacht mooi zijn en het invallende dag- en zonlicht wordt er nauwelijks belemmerd. Kortom de zolder heeft zoveel comfort te bieden dat u er het best wat meer aandacht mag aan besteden.
Daarnaast zijn er nog tal van rationele argumenten. In de eerste plaats de prijs. Een optimale bezetting van de beschikbare ruimtes en volumes vertegenwoordigt altijd een kleinere investering dan een (zelfs bescheiden) uitbouw aan de bestaande woning. Bovendien zult u tijdens een grondige verbouwing van de zolder ongetwijfeld ook het dak isoleren, waardoor u later ook energie zult besparen.
Tot slot: als de beschikbare oppervlakte helemaal wordt benut, resulteert dat in een gunstigere verhouding tussen het verwarmd volume en de bebouwde oppervlakte. Uw woning zal dan ook betere globale energieprestaties laten optekenen.
Wat kunt u zoal met de zolder aanvangen? Vroeger werd die restruimte vooral volgestouwd met rommel of ingericht als logeer- of speelkamer. Tegenwoordig worden er steeds vaker belangrijkere leefruimtes in ondergebracht; een zitkamer, een studio voor de ouders of een opgroeiende tiener, een appartement om te verhuren,…
Welke bestemming u ook wilt geven, houd bij de zolderinrichting rekening met de rest van het huis. Haal op de lager gelegen verdieping gerust wat meer vloer weg om een comfortabele trap te kunnen steken die een betere onderlinge communicatie tussen beide leefruimtes garandeert. Dat komt de gezelligheid en de leefkwaliteit in huis alleen maar ten goede!
Erik Cloes, hoofdredacteur Ik ga bouwen & renoveren